McLeod House

Contemporary Design Maximises Private River Vista

McLeod House
McLeod House
McLeod House
McLeod House

Project Credits

Client

Private Ownership

Date Completed

December 2020

Sector

Residential & Community

Awards
Project Lead

Arthur Joe

Design Team
Located on the western bank of the Waikato River, this existing semi-attached, two-storey townhouse is an attractive contemporary home in one of Hamilton’s established suburbs.

Built in the 1990s, this two-storey townhouse in the leafy suburb of St Andrews, enjoys commanding views over the river and opposite bush-clad bank, and easy access to the Waikato river path and cycleway. Enhancing these river views while maintaining privacy from the walkway was a key factor in the contemporary redesign of this urban dwelling.

Through a robust and collaborative process with the clients, Chow:Hill identified the key principles of the renovation. These included maximising views, increasing thermal and acoustic comfort, providing more storage, a new scullery, and a modernised exterior aesthetic.

Today, the river vista can be enjoyed from two spaces. The downstairs living, dining and deck areas form a social entertainment space opening out to the river and walkway while a new upstairs balcony from the eastern bedrooms offers a more tranquil and private view of the river and bush-clad banks.

Read More
Innovative selection of material

Integral to the project was the uniformity of design with the neighbouring, identical townhouse. StoArmat plaster system was placed on the front facades of the house to achieve modern aesthetic. Espan 470 metal cladding was chosen for its low maintenance properties and additional offerings, including an interesting texture and a more contemporary look compared with the original lumpy plaster cladding system.

A key factor in the design was the selection of the roof system. The Viking warm roof system. was chosen to overlay the existing roof as it offered huge thermal insulation gains, reduced rain noise, and minimised demolition and disposal costs while maintaining a weathertight and safe roof throughout the four month construction period.

All exterior doors and windows were replaced with high performance double-glazed, argon filled, low E glass and thermally broken joinery, thereby providing improved thermal and acoustic performance.

‍Project metrics

Size (gross internal floor area)

  • Ground Floor: 125 sqm
  • First Floor: 90sqm
  • Total Area: 215 sqm
McLeod House

Project Overview

Client

Private Ownership

Status

December 2020

Located on the western bank of the Waikato River, this existing semi-attached, two-storey townhouse is an attractive contemporary home in one of Hamilton’s established suburbs.

Built in the 1990s, this two-storey townhouse in the leafy suburb of St Andrews, enjoys commanding views over the river and opposite bush-clad bank, and easy access to the Waikato river path and cycleway. Enhancing these river views while maintaining privacy from the walkway was a key factor in the contemporary redesign of this urban dwelling.

Through a robust and collaborative process with the clients, Chow:Hill identified the key principles of the renovation. These included maximising views, increasing thermal and acoustic comfort, providing more storage, a new scullery, and a modernised exterior aesthetic.

Today, the river vista can be enjoyed from two spaces. The downstairs living, dining and deck areas form a social entertainment space opening out to the river and walkway while a new upstairs balcony from the eastern bedrooms offers a more tranquil and private view of the river and bush-clad banks.

Read More
Innovative selection of material

Integral to the project was the uniformity of design with the neighbouring, identical townhouse. StoArmat plaster system was placed on the front facades of the house to achieve modern aesthetic. Espan 470 metal cladding was chosen for its low maintenance properties and additional offerings, including an interesting texture and a more contemporary look compared with the original lumpy plaster cladding system.

A key factor in the design was the selection of the roof system. The Viking warm roof system. was chosen to overlay the existing roof as it offered huge thermal insulation gains, reduced rain noise, and minimised demolition and disposal costs while maintaining a weathertight and safe roof throughout the four month construction period.

All exterior doors and windows were replaced with high performance double-glazed, argon filled, low E glass and thermally broken joinery, thereby providing improved thermal and acoustic performance.

‍Project metrics

Size (gross internal floor area)

  • Ground Floor: 125 sqm
  • First Floor: 90sqm
  • Total Area: 215 sqm
McLeod HouseMcLeod House
McLeod HouseMcLeod HouseMcLeod House
McLeod House

Project Credits

Client

McLeod House

Status

In Progress

Project Type

Residential & Community

Awards

 

Project Lead

Arthur Joe

Design Team

Explore related projects