Tauranga Police Station

Whanaungatanga and Wairua Expressed in Design of New Police Station

Tauranga Police Station
Tauranga Police Station
Tauranga Police Station
Tauranga Police Station

Project Credits

Client

New Zealand Police

Date Completed

2013

Sector

Public & Civic

Awards

2014 NZ Commercial Project Awards
// Finalist

Project Lead

Brian Squair

Design Team
A sustained consultative approach during the design of Tauranga Police Station enabled Chow:Hill to incorporate core cultural values within the public and communal areas of the station.

A desire to create a more contemporary look to the traditional police station and encourage greater collaboration with the community was the main influence behind Chow:Hill’s design aesthetic of the Tauranga Police Station.

The two-storey building, clad with softer materials, provided an alternative to the traditional imposing concrete structure more commonly associated with police stations. This design aesthetic, combined with extensive use of glass for transparency, ensured the provision of high-class service facilities for New Zealand Police.

Collaboration with key stakeholders also enabled the Chow:Hill design team to incorporate expressions of whanaungatanga (relationships), wairua (spirit), and kōrero (conversations) in furnishings, fittings and artwork, on display in public and communal areas within the building.

A modern, open and technology-rich office space has enabled greater staff productivity and an enjoyable working environment, contributing to improved staff recruitment and retention.

To achieve the design and development of the new Tauranga Police Station, the former facility needed to be demolished. This required co-ordination to rehome the Tauranga Police Force during the construction process.

The Chow:Hill team worked with New Zealand Police to repurpose an industrial warehouse building in the city, thereby ensuring uninterrupted policing and service for the wider Tauranga community.

Tauranga Police Station

Project Overview

Client

New Zealand Police

Status

2013

A sustained consultative approach during the design of Tauranga Police Station enabled Chow:Hill to incorporate core cultural values within the public and communal areas of the station.

A desire to create a more contemporary look to the traditional police station and encourage greater collaboration with the community was the main influence behind Chow:Hill’s design aesthetic of the Tauranga Police Station.

The two-storey building, clad with softer materials, provided an alternative to the traditional imposing concrete structure more commonly associated with police stations. This design aesthetic, combined with extensive use of glass for transparency, ensured the provision of high-class service facilities for New Zealand Police.

Collaboration with key stakeholders also enabled the Chow:Hill design team to incorporate expressions of whanaungatanga (relationships), wairua (spirit), and kōrero (conversations) in furnishings, fittings and artwork, on display in public and communal areas within the building.

A modern, open and technology-rich office space has enabled greater staff productivity and an enjoyable working environment, contributing to improved staff recruitment and retention.

To achieve the design and development of the new Tauranga Police Station, the former facility needed to be demolished. This required co-ordination to rehome the Tauranga Police Force during the construction process.

The Chow:Hill team worked with New Zealand Police to repurpose an industrial warehouse building in the city, thereby ensuring uninterrupted policing and service for the wider Tauranga community.

Tauranga Police StationTauranga Police Station
Tauranga Police StationTauranga Police StationTauranga Police Station
Tauranga Police Station

Project Credits

Client

Tauranga Police Station

Status

In Progress

Project Type

Public & Civic

Awards

2014 NZ Commercial Project Awards
// Finalist

 

Project Lead

Brian Squair

Design Team

Explore related projects