Hobsonville Point

Collaborative Vision Creates a Thriving New Neighbourhood

Hobsonville Point
Hobsonville Point
Hobsonville Point
Hobsonville Point

Project Credits

Client

Hobsonville Land Company & Grande Meadow

Date Completed

2015

Sector

Residential & Community

Awards
Project Lead

Maurice Kiely

Design Team
No items found.
A variety of housing typologies in Chow:Hill’s design of two Hobsonville Point neighbourhoods has contributed to the wider transformation of a former defence base on Auckland’s western peninsula into a thriving urban community.

Incorporating terraced townhouses, stand-alone homes, affordable housing and public streetscapes, Chow:Hill’s design at Hobsonville Point Road, a Classic Group development, reflected our team’s vision to shape a neighbourhood cluster where people could connect with their neighbours and community.

Incorporating26 hectares of parks and reserves and designed to be home to 11,000 residents when the development is completed in 2024, Hobsonville Point has been established as a master planned community, with local amenities onsite and enhanced access to the area’s natural surrounds.

Chow:Hill’s first design on Hobsonville Point Road was a comprehensive development of one of the  planned township’s ‘Super lots’ and included 23houses, all within the context of street block, green space and private lane. A key deliverable was the inclusion of a proportion of ‘affordable’ terrace units to meet one of Hobsonville Land Company’s (HLC) objectives.

This townhouse development, delivered for Classic Group in 2015, was followed by further collaboration between Chow:Hill and client, Grande Meadow Developments, for the design of a medium density residential neighbourhood on Hobsonville’s Clark Road.

Read More

The Clark Road subdivision, located at the southern edge of the Hobsonville Point precinct, was set out in two portions either side of a riparian waterway and incorporated eight house typologies, with a portion being ‘affordable’ types. Landscaped private laneways and an innovative approach to the establishment of lot boundaries, ensured optimal use of site area for individual residential owners. Individual and groups of houses were sold to the market post-Resource Consent and individual owners have added their personal variations to the exterior expression of the houses and gardens.

Rich and varied living environment

Underpinning Chow:Hill’s design of both sub-division developments was our team’s vision to create a rich and varied living environment within the envelope of design guidance for the Hobsonville precinct and to deliver a viable development outcome for our client. Principles of sustainable design were utilised to reinforce HLC’s commitment to building in an environmentally aware way, reducing energy and water usage among homes throughout the site.

Today, Hobsonville Point evokes a strong sense of place, encouraging community collaboration in public spaces that shape neighbourhood interaction.

Hobsonville Point

Project Overview

Client

Hobsonville Land Company & Grande Meadow

Status

2015

A variety of housing typologies in Chow:Hill’s design of two Hobsonville Point neighbourhoods has contributed to the wider transformation of a former defence base on Auckland’s western peninsula into a thriving urban community.

Incorporating terraced townhouses, stand-alone homes, affordable housing and public streetscapes, Chow:Hill’s design at Hobsonville Point Road, a Classic Group development, reflected our team’s vision to shape a neighbourhood cluster where people could connect with their neighbours and community.

Incorporating26 hectares of parks and reserves and designed to be home to 11,000 residents when the development is completed in 2024, Hobsonville Point has been established as a master planned community, with local amenities onsite and enhanced access to the area’s natural surrounds.

Chow:Hill’s first design on Hobsonville Point Road was a comprehensive development of one of the  planned township’s ‘Super lots’ and included 23houses, all within the context of street block, green space and private lane. A key deliverable was the inclusion of a proportion of ‘affordable’ terrace units to meet one of Hobsonville Land Company’s (HLC) objectives.

This townhouse development, delivered for Classic Group in 2015, was followed by further collaboration between Chow:Hill and client, Grande Meadow Developments, for the design of a medium density residential neighbourhood on Hobsonville’s Clark Road.

Read More

The Clark Road subdivision, located at the southern edge of the Hobsonville Point precinct, was set out in two portions either side of a riparian waterway and incorporated eight house typologies, with a portion being ‘affordable’ types. Landscaped private laneways and an innovative approach to the establishment of lot boundaries, ensured optimal use of site area for individual residential owners. Individual and groups of houses were sold to the market post-Resource Consent and individual owners have added their personal variations to the exterior expression of the houses and gardens.

Rich and varied living environment

Underpinning Chow:Hill’s design of both sub-division developments was our team’s vision to create a rich and varied living environment within the envelope of design guidance for the Hobsonville precinct and to deliver a viable development outcome for our client. Principles of sustainable design were utilised to reinforce HLC’s commitment to building in an environmentally aware way, reducing energy and water usage among homes throughout the site.

Today, Hobsonville Point evokes a strong sense of place, encouraging community collaboration in public spaces that shape neighbourhood interaction.

Hobsonville PointHobsonville Point
Hobsonville PointHobsonville PointHobsonville Point
Hobsonville Point

Project Credits

Client

Hobsonville Point

Status

In Progress

Project Type

Residential & Community

Awards

 

Project Lead

Maurice Kiely

Design Team
No items found.

Explore related projects