Warkworth Wellsford Day Hospice

Community Connection Central to Design of Contemporary Hospice Environment

Warkworth Wellsford Day Hospice
Warkworth Wellsford Day Hospice
Warkworth Wellsford Day Hospice
Warkworth Wellsford Day Hospice

Project Credits

Client

Harbour Hospice

Date Completed

2017

Sector

Health

Awards
Project Lead

Maurice Kiely

Design Team
A Scottish architectural principle, which has transformed the design of cancer care facilities in the UK, influenced Chow:Hill’s design of Harbour Hospice’s Community Day Hospice, Tui House.

Concepts of wellbeing underpinned the final design outcome for ‘Tui House’, Harbour Hospice’s $7.5m Warkworth Wellsford community day hospice, overlaid by the ‘Architecture of Hope’, an approach originating in Scotland that has revolutionised hospice and cancer care facility design. The philosophy centres around the creation of light, open-plan communal areas and the connection with the healing and therapeutic influences of nature.

The semi-rural setting of Harbour Hospice’s 1400m² facility, and ideas around simplicity of connection, informed the creation of a community-centric design. A series of courtyards provides public, semi-private and private spaces for both clients and visitors, while internal communal space caters for a diversity of therapy, education, administration and healthcare services.

A design-through-workshop process, conducted by Chow:Hill in collaboration with the Hospice team, reimagined the design and delivery of future services, and was successful in developing understanding and trust between designers and client.

Read More
Creation of sustainable framework

Predicated on a framework of environmentally sustainable elements, materials and processes, Tui House is an assemblage of simple gabled forms, set over two levels. Recyclable and low embodied energy materials have been used throughout.  

Corrugated iron forms, clad in black profiled metal, reach out from the larger central mass, to achieve connection between the indoors and outdoors. The heart of the building, which contains the communal lounge and kitchen, is clad in cedar boarding, material which, alongside the black corrugated iron, references a rural barn structure, paying homage to the facility’s rural landscape while evoking ideas of simplicity and connection.

Warmth and calm inspires interior design

The internal aesthetic, which encourages interaction between clients and health professionals, is supported by a palette of simple interior materials, such as timber trusses, carpets and curtains that evoke subtlety, calm and warmth. These are overlaid with fit-out elements that reflect the contribution of volunteers and community benefactors. Sharp contrasts in colour in the floor coverings were avoided for client wellbeing.

Additional features include the use of building forms and openings for passive cross ventilation, higher than code-required levels of insulation to reduce heat gain, photovoltaic panel array for water heating, and mixed mode ventilation in controlled environments.

With local material and contractors used when available to work on Tui House, the result is a true community asset that evokes a sense of homeliness, warmth, collegial spirit, and empathetic healthcare delivery.

Warkworth Wellsford Day Hospice

Project Overview

Client

Harbour Hospice

Status

2017

A Scottish architectural principle, which has transformed the design of cancer care facilities in the UK, influenced Chow:Hill’s design of Harbour Hospice’s Community Day Hospice, Tui House.

Concepts of wellbeing underpinned the final design outcome for ‘Tui House’, Harbour Hospice’s $7.5m Warkworth Wellsford community day hospice, overlaid by the ‘Architecture of Hope’, an approach originating in Scotland that has revolutionised hospice and cancer care facility design. The philosophy centres around the creation of light, open-plan communal areas and the connection with the healing and therapeutic influences of nature.

The semi-rural setting of Harbour Hospice’s 1400m² facility, and ideas around simplicity of connection, informed the creation of a community-centric design. A series of courtyards provides public, semi-private and private spaces for both clients and visitors, while internal communal space caters for a diversity of therapy, education, administration and healthcare services.

A design-through-workshop process, conducted by Chow:Hill in collaboration with the Hospice team, reimagined the design and delivery of future services, and was successful in developing understanding and trust between designers and client.

Read More
Creation of sustainable framework

Predicated on a framework of environmentally sustainable elements, materials and processes, Tui House is an assemblage of simple gabled forms, set over two levels. Recyclable and low embodied energy materials have been used throughout.  

Corrugated iron forms, clad in black profiled metal, reach out from the larger central mass, to achieve connection between the indoors and outdoors. The heart of the building, which contains the communal lounge and kitchen, is clad in cedar boarding, material which, alongside the black corrugated iron, references a rural barn structure, paying homage to the facility’s rural landscape while evoking ideas of simplicity and connection.

Warmth and calm inspires interior design

The internal aesthetic, which encourages interaction between clients and health professionals, is supported by a palette of simple interior materials, such as timber trusses, carpets and curtains that evoke subtlety, calm and warmth. These are overlaid with fit-out elements that reflect the contribution of volunteers and community benefactors. Sharp contrasts in colour in the floor coverings were avoided for client wellbeing.

Additional features include the use of building forms and openings for passive cross ventilation, higher than code-required levels of insulation to reduce heat gain, photovoltaic panel array for water heating, and mixed mode ventilation in controlled environments.

With local material and contractors used when available to work on Tui House, the result is a true community asset that evokes a sense of homeliness, warmth, collegial spirit, and empathetic healthcare delivery.

Warkworth Wellsford Day HospiceWarkworth Wellsford Day Hospice
Warkworth Wellsford Day HospiceWarkworth Wellsford Day HospiceWarkworth Wellsford Day Hospice
Warkworth Wellsford Day Hospice

Project Credits

Client

Warkworth Wellsford Day Hospice

Status

In Progress

Project Type

Health

Awards

 

Lead Architect

Maurice Kiely

Project Team

Explore related projects