Cancer Society Lions Lodge

Award-Winning Design Turns Facility into Home Away from Home

Cancer Society Lions Lodge
Cancer Society Lions Lodge
Cancer Society Lions Lodge
Cancer Society Lions Lodge

Project Credits

Client

Waikato, Bay of Plenty Cancer Society

Date Completed

2011

Sector

Residential & Community

Awards

2011 NZIA Awards
// Waikato, Bay of Plenty
// Commercial Architecture Award

Project Lead

Brian Rastrick

Design Team
Recognised for realising the brief to perfection, Chow:Hill’s award-winning design for the Cancer Society’s Lions Lodge delivers an architecture of domestic scale.

The brief was to design a home away from home, creating a facility that was residential rather than institutional, both in look and feel. The result, according to judges of the 2011 NZIA Awards Waikato/Bay of Plenty Commercial Architecture Award, was perfection.

Chow:Hill’s redesign of the Cancer Society’s 2,500m² 50-bed residence aimed to foster healing and nurture a sense of calm and hope. Through the careful selection of warm, domestic materials, and the maximisation of natural light and views beyond the building, the Chow:Hill team created a light-filled sanctuary, with open-plan communal areas, sheltered courtyards and comfortable suites where residents connect with family and friends, while benefitting from a wide variety of services and community support.

Cedar timber boarding on the Lodge’s exterior reinforces the domestic architectural aesthetic, while emphasising a sense of height and strength. Internally, floor-to-ceiling windows and a light colour palette achieve a restful airy interior, and double glazing ensures thermal comfort and energy efficiency throughout.

Cancer Society Lions Lodge

Project Overview

Client

Waikato, Bay of Plenty Cancer Society

Status

2011

Recognised for realising the brief to perfection, Chow:Hill’s award-winning design for the Cancer Society’s Lions Lodge delivers an architecture of domestic scale.

The brief was to design a home away from home, creating a facility that was residential rather than institutional, both in look and feel. The result, according to judges of the 2011 NZIA Awards Waikato/Bay of Plenty Commercial Architecture Award, was perfection.

Chow:Hill’s redesign of the Cancer Society’s 2,500m² 50-bed residence aimed to foster healing and nurture a sense of calm and hope. Through the careful selection of warm, domestic materials, and the maximisation of natural light and views beyond the building, the Chow:Hill team created a light-filled sanctuary, with open-plan communal areas, sheltered courtyards and comfortable suites where residents connect with family and friends, while benefitting from a wide variety of services and community support.

Cedar timber boarding on the Lodge’s exterior reinforces the domestic architectural aesthetic, while emphasising a sense of height and strength. Internally, floor-to-ceiling windows and a light colour palette achieve a restful airy interior, and double glazing ensures thermal comfort and energy efficiency throughout.

Cancer Society Lions LodgeCancer Society Lions Lodge
Cancer Society Lions LodgeCancer Society Lions LodgeCancer Society Lions Lodge
Cancer Society Lions Lodge

Project Credits

Client

Cancer Society Lions Lodge

Status

In Progress

Project Type

Residential & Community

Awards

2011 NZIA Awards
// Waikato, Bay of Plenty
// Commercial Architecture Award

 

Project Lead

Brian Rastrick

Design Team

Explore related projects