Walter Dyer Student Accommodation

Shared Spaces Enhance Student Wellbeing in Accommodation Design

Walter Dyer Student Accommodation
Walter Dyer Student Accommodation
Walter Dyer Student Accommodation
Walter Dyer Student Accommodation

Project Credits

Client

Massey University

Date Completed

2017

Sector

Learning Environments

Awards
Project Lead

Sam Thomas

Design Team
No items found.
Enhanced student experience and greater utilisation of shared space underpinned Chow:Hill’s design approach to re-life Massey University’s Walter Dyer Hall of Residence.

Student wellbeing and pastoral care were among the driving factors influencing Chow:Hill’s refurbishment of a Massey University 1960s student accommodation hall.

With student interaction a priority, the Chow:Hill team re-lifed the Walter Dyer Hall of Residence, creating open shared spaces and socially-engaging environments, thus enhancing the student experience.

Realigning the residence entranceway to connect with the wider campus, Chow:Hill undertook a complete renovation of all four floors, to a four-star Qualmark rating, reconfiguring space to achieve consolidated social areas.

For consistency of design, and to support positive student socialising, communal common rooms, study spaces and student amenities were incorporated into each floor. Interior timber panelling and acoustic treatment of the refurbished structures supported a vibrant interior aesthetic, achieved through the use of bold colour, internal graphics and artwork.

A fast-track design, consent and construction process ensured the entire project was completed within one semester, thereby minimising disruption to university accommodation services.

*Brief developed in collaboration with Massey University and Campus Living.

Walter Dyer Student Accommodation

Project Overview

Client

Massey University

Status

2017

Enhanced student experience and greater utilisation of shared space underpinned Chow:Hill’s design approach to re-life Massey University’s Walter Dyer Hall of Residence.

Student wellbeing and pastoral care were among the driving factors influencing Chow:Hill’s refurbishment of a Massey University 1960s student accommodation hall.

With student interaction a priority, the Chow:Hill team re-lifed the Walter Dyer Hall of Residence, creating open shared spaces and socially-engaging environments, thus enhancing the student experience.

Realigning the residence entranceway to connect with the wider campus, Chow:Hill undertook a complete renovation of all four floors, to a four-star Qualmark rating, reconfiguring space to achieve consolidated social areas.

For consistency of design, and to support positive student socialising, communal common rooms, study spaces and student amenities were incorporated into each floor. Interior timber panelling and acoustic treatment of the refurbished structures supported a vibrant interior aesthetic, achieved through the use of bold colour, internal graphics and artwork.

A fast-track design, consent and construction process ensured the entire project was completed within one semester, thereby minimising disruption to university accommodation services.

*Brief developed in collaboration with Massey University and Campus Living.

Walter Dyer Student AccommodationWalter Dyer Student Accommodation
Walter Dyer Student AccommodationWalter Dyer Student AccommodationWalter Dyer Student Accommodation
Walter Dyer Student Accommodation

Project Credits

Client

Walter Dyer Student Accommodation

Status

In Progress

Project Type

Learning Environments

Awards

 

Project Lead

Sam Thomas

Design Team
No items found.

Explore related projects