Bay of Plenty Regional Council Toi Moana

Contemporary Aesthetic Achieves Creative Portrayal of Regional Narrative

Bay of Plenty Regional Council Toi Moana
Bay of Plenty Regional Council Toi Moana
Bay of Plenty Regional Council Toi Moana
Bay of Plenty Regional Council Toi Moana

Project Credits

Client

Bay of Plenty Regional Council

Date Completed

2020

Sector

Commercial & Interiors

Awards
Project Lead

Brian Squair

Culture, colour and a contemporary aesthetic now infuse a landmark building once known for its bland, somewhat feature-less, appearance.

Environmental considerations were paramount when the Bay of Plenty Regional Council Toi Moana embarked upon a total refurbishment of its Regional House tower block in Tauranga’s Elizabeth Street.

From energy saving design elements to a waste management plan to recycle as much material as possible during demolition and construction, Chow:Hill worked tirelessly to ensure the seven year project stayed true to BOPRC’s vision throughout.

Central to the project was telling the region’s story through architectural functions and design elements, reflecting the unique attributes of the council’s catchment area through the careful selection of material and creative portrayal of regional narrative – from the mountains to the sea.

Carbon emissions have also been targeted to reduce significantly with energy savings from more efficient systems.

Read More

With an external glass curtain walling in several shades of green and blue, evocative of water and the harbour which it overlooks, the renewed seven-storey building’s external appearance constantly changes in different light conditions.

Photo voltaic panels, storm water harvesting, and a wind turbine are installed on the rooftop, while access for marine equipment and vessels has been facilitated at the slipway level.

The building’s entranceway is framed with stainless steel woven sculptures which references the sails of ancestral waka. Visitors then find themselves in an inviting foyer where concepts of sea, land and forest are reflected in ceramic floor tiling and interior finishings.

Contemporary aesthetic incorporates cultural significance

Semi-industrial open ceilings provide a contemporary aesthetic, contrasting seamlessly with traditional patterns utilised in wayfinding design. An open internal stairwell provides top to bottom access, while breakout rooms and meeting areas have been carefully curated behind natural wood panelling.

The light-filled working environment, with its inner harbour outlook, spacious ground floor staff café, and internal layout promoting collegiality and collaboration accommodates all Regional Council Tauranga staff in the same building for the first time.

With the modernisation and major refit of its Whakatāne office also undertaken and completed with strict adherence to core environmental principles, Chow:Hill, along with project partners Harrison Grierson, OnFire, Greenstone Group and Canam Construction, has enabled the Bay of Plenty Regional Council Toi Moana to attain its long-awaited, fit-for-purpose HQ.

Bay of Plenty Regional Council Toi Moana

Project Overview

Client

Bay of Plenty Regional Council

Status

2020

Culture, colour and a contemporary aesthetic now infuse a landmark building once known for its bland, somewhat feature-less, appearance.

Environmental considerations were paramount when the Bay of Plenty Regional Council Toi Moana embarked upon a total refurbishment of its Regional House tower block in Tauranga’s Elizabeth Street.

From energy saving design elements to a waste management plan to recycle as much material as possible during demolition and construction, Chow:Hill worked tirelessly to ensure the seven year project stayed true to BOPRC’s vision throughout.

Central to the project was telling the region’s story through architectural functions and design elements, reflecting the unique attributes of the council’s catchment area through the careful selection of material and creative portrayal of regional narrative – from the mountains to the sea.

Carbon emissions have also been targeted to reduce significantly with energy savings from more efficient systems.

Read More

With an external glass curtain walling in several shades of green and blue, evocative of water and the harbour which it overlooks, the renewed seven-storey building’s external appearance constantly changes in different light conditions.

Photo voltaic panels, storm water harvesting, and a wind turbine are installed on the rooftop, while access for marine equipment and vessels has been facilitated at the slipway level.

The building’s entranceway is framed with stainless steel woven sculptures which references the sails of ancestral waka. Visitors then find themselves in an inviting foyer where concepts of sea, land and forest are reflected in ceramic floor tiling and interior finishings.

Contemporary aesthetic incorporates cultural significance

Semi-industrial open ceilings provide a contemporary aesthetic, contrasting seamlessly with traditional patterns utilised in wayfinding design. An open internal stairwell provides top to bottom access, while breakout rooms and meeting areas have been carefully curated behind natural wood panelling.

The light-filled working environment, with its inner harbour outlook, spacious ground floor staff café, and internal layout promoting collegiality and collaboration accommodates all Regional Council Tauranga staff in the same building for the first time.

With the modernisation and major refit of its Whakatāne office also undertaken and completed with strict adherence to core environmental principles, Chow:Hill, along with project partners Harrison Grierson, OnFire, Greenstone Group and Canam Construction, has enabled the Bay of Plenty Regional Council Toi Moana to attain its long-awaited, fit-for-purpose HQ.

Bay of Plenty Regional Council Toi MoanaBay of Plenty Regional Council Toi Moana
Bay of Plenty Regional Council Toi MoanaBay of Plenty Regional Council Toi MoanaBay of Plenty Regional Council Toi Moana
Bay of Plenty Regional Council Toi Moana

Project Credits

Client

Bay of Plenty Regional Council Toi Moana

Status

In Progress

Project Type

Commercial & Interiors

Awards

Explore related projects