Curious Cubs Early Learning Centre

Natural Resources Bring Nature to Central City Design

Curious Cubs Early Learning Centre
Curious Cubs Early Learning Centre
Curious Cubs Early Learning Centre
Curious Cubs Early Learning Centre

Project Credits

Client

Jenni Potter

Date Completed

2017

Sector

Learning Environments

Awards
Project Lead

Sam Thomas

Design Team
The Chow:Hill design team relished the challenge of transforming an industrial warehouse into a central city childcare centre with nature at its core.

When Hamilton’s Curious Cubs Early Learning Centre secured an inner city concrete warehouse for new premises, Chow:Hill collaborated on a design that reflected the centre’s nature-driven approach to childcare.

The challenge was to transform the three-bay industrial building in a way that met the aesthetic requirements of the design while delivering on functional and human-centred performance, as well as safety. Significant seismic upgrades preceded a new front façade of recycled brick and cedar. Existing steel entranceway pillars were pushed back to provide cover and clad in timber to soften the building’s exterior and align with the centre’s overall natural aesthetic, while an entire bay was converted into a multi-purpose outdoor play area.

A new colour steel roof, insulation and double glazing ensured the centre met all Ministry of Education specifications, while the airy indoor layout delivered on the space requirements for children’s play and learning, and a staff administrative area.

The natural feel of the centre’s interior was achieved through the featured black ceiling panels contrasting with timber-look vinyl flooring, wooden doors and furniture.

Curious Cubs Early Learning Centre

Project Overview

Client

Jenni Potter

Status

2017

The Chow:Hill design team relished the challenge of transforming an industrial warehouse into a central city childcare centre with nature at its core.

When Hamilton’s Curious Cubs Early Learning Centre secured an inner city concrete warehouse for new premises, Chow:Hill collaborated on a design that reflected the centre’s nature-driven approach to childcare.

The challenge was to transform the three-bay industrial building in a way that met the aesthetic requirements of the design while delivering on functional and human-centred performance, as well as safety. Significant seismic upgrades preceded a new front façade of recycled brick and cedar. Existing steel entranceway pillars were pushed back to provide cover and clad in timber to soften the building’s exterior and align with the centre’s overall natural aesthetic, while an entire bay was converted into a multi-purpose outdoor play area.

A new colour steel roof, insulation and double glazing ensured the centre met all Ministry of Education specifications, while the airy indoor layout delivered on the space requirements for children’s play and learning, and a staff administrative area.

The natural feel of the centre’s interior was achieved through the featured black ceiling panels contrasting with timber-look vinyl flooring, wooden doors and furniture.

Curious Cubs Early Learning CentreCurious Cubs Early Learning Centre
Curious Cubs Early Learning CentreCurious Cubs Early Learning CentreCurious Cubs Early Learning Centre
Curious Cubs Early Learning Centre

Project Credits

Client

Curious Cubs Early Learning Centre

Status

In Progress

Project Type

Learning Environments

Awards

 

Project Lead

Sam Thomas

Design Team

Explore related projects