St Andrew's Village

Design Develops A Strong Sense Of Community

St Andrew's Village
St Andrew's Village
St Andrew's Village
St Andrew's Village

Project Credits

Client

St Andrew's Village

Date Completed

2004 - ongoing

Sector

Residential & Community

Awards
Project Lead

Stuart Mackie

Chow:Hill’s compassionate approach to healthcare design has enabled St Andrew’s Village to deliver on its environmental offering, a locality in which residents can live with independence, dignity and security.

Maximising coastal views, while utilising space and creating a setting for an enjoyable living experience, Chow:Hill’s long-term approach to the design of St Andrew’s Village has seen the retirement complex develop over more than a decade into a neighbourhood offering both care and community.

The mix of terraced houses and apartments encompasses a range of housing configurations arranged around outdoor courtyards and a winding hillside avenue. Pedestrian paths connect a sequence of communal facilities, with gardens, terraces, lounges and dining spaces, as well as active recreation areas.

The large, new community facility, which includes a restaurant and cinema, is spacious in its design aesthetic, with natural light maximised to give the interior a welcoming contemporary feel. Effective use of partitions, both fixed and temporary, give the building flexibility to accommodate the varied usage requirements of residents.

Read More

The collaboration between St Andrew’s Village in Glendowie, Auckland/Tāmaki Makaurau and Chow:Hill’s health design team spans more than a decade. During this period, Chow:Hill has advised on the master planning of the complex and worked in partnership with the village to design a variety of housing and facilities, including villas, apartment suites, and cottages.

The relationship has resulted in the establishment of an authentic community place, responsive to the changing needs of current residents while anticipating those of the future.

St Andrew's Village

Project Overview

Client

St Andrew's Village

Status

2004 - ongoing

Chow:Hill’s compassionate approach to healthcare design has enabled St Andrew’s Village to deliver on its environmental offering, a locality in which residents can live with independence, dignity and security.

Maximising coastal views, while utilising space and creating a setting for an enjoyable living experience, Chow:Hill’s long-term approach to the design of St Andrew’s Village has seen the retirement complex develop over more than a decade into a neighbourhood offering both care and community.

The mix of terraced houses and apartments encompasses a range of housing configurations arranged around outdoor courtyards and a winding hillside avenue. Pedestrian paths connect a sequence of communal facilities, with gardens, terraces, lounges and dining spaces, as well as active recreation areas.

The large, new community facility, which includes a restaurant and cinema, is spacious in its design aesthetic, with natural light maximised to give the interior a welcoming contemporary feel. Effective use of partitions, both fixed and temporary, give the building flexibility to accommodate the varied usage requirements of residents.

Read More

The collaboration between St Andrew’s Village in Glendowie, Auckland/Tāmaki Makaurau and Chow:Hill’s health design team spans more than a decade. During this period, Chow:Hill has advised on the master planning of the complex and worked in partnership with the village to design a variety of housing and facilities, including villas, apartment suites, and cottages.

The relationship has resulted in the establishment of an authentic community place, responsive to the changing needs of current residents while anticipating those of the future.

St Andrew's VillageSt Andrew's Village
St Andrew's VillageSt Andrew's VillageSt Andrew's Village
St Andrew's Village

Project Credits

Client

St Andrew's Village

Status

In Progress

Project Type

Residential & Community

Awards

 

Project Lead

Stuart Mackie

Design Team

Explore related projects