Starship Hospital Day Stay Unit

Open Design Strategy Shapes Patient Experiences

Starship Hospital Day Stay Unit
Starship Hospital Day Stay Unit
Starship Hospital Day Stay Unit
Starship Hospital Day Stay Unit

Project Credits

Client

Auckland District Health Board

Date Completed

2019

Sector

Health

Awards
Project Lead

Anner Chong

An open design strategy, collaborative user group insight, and bright interior materials to complement Flox artwork shapes a new working environment at Starship Hospital’s Day Stay Unit.

When Starship Hospital’s Day Stay Unit needed a refresh to deliver a better patient experience, Chow:Hill's Auckland studio collaborated with the Auckland District Health Board on the refurbishment.

The Day Stay Unit (DSU) is a key part of Starship Hospital, delivering care to a wide range of patient groups. The unit offers medical and surgical specialties and is constantly evolving to meet the changing needs of patients and families.  

The original Day Stay Unit moved into Starship Hospital in 1991, so it was time to update the physical environment and replan the unit’s layout to enable better movement of patients and improve communication between staff, families and patients.

Chow:Hill’s design set out to create a family-friendly environment with better patient flow, openness for communication, and a centralised work zone, as well as space for vibrant artworks by New Zealand artist, Flox.

Read More
Shaping Patient Experiences

Aware of the care Starship Hospital and the Day Stay Unit provided, the Chow:Hill Auckland team knew this project would shape the experiences many children and families had during their time in this facility. The team also knew it was going to be a challenging project, given the constraints of the unit’s existing footprint, and a tight timeframe.

The project began with the removal of as many solid walls as possible, opening up the 382 m² area to create a centralised work zone. Glass walls created space for staff while providing transparency to patients and their whānau, the open design aesthetic bringing light into the deep plan, making for a more welcoming and relaxing environment.  

Starship Hospital also wanted to improve the pre-operative experiences children and their whānau have of the DSU. Chow:Hill’s interior design team worked carefully to achieve this through a colourful  design aesthetic – light interior materials paired with bright colour palettes created a backdrop for the feature artwork Auckland DHB had commissioned from New Zealand artist, Flox.

Partnership for Service of Care  

The refurbishment project of the Auckland DHB Starship Children’s Hospital Day Stay Unit was made possible with funding from the Starship Foundation and the generosity of its supporters.

Starship Hospital Day Stay Unit

Project Overview

Client

Auckland District Health Board

Status

2019

An open design strategy, collaborative user group insight, and bright interior materials to complement Flox artwork shapes a new working environment at Starship Hospital’s Day Stay Unit.

When Starship Hospital’s Day Stay Unit needed a refresh to deliver a better patient experience, Chow:Hill's Auckland studio collaborated with the Auckland District Health Board on the refurbishment.

The Day Stay Unit (DSU) is a key part of Starship Hospital, delivering care to a wide range of patient groups. The unit offers medical and surgical specialties and is constantly evolving to meet the changing needs of patients and families.  

The original Day Stay Unit moved into Starship Hospital in 1991, so it was time to update the physical environment and replan the unit’s layout to enable better movement of patients and improve communication between staff, families and patients.

Chow:Hill’s design set out to create a family-friendly environment with better patient flow, openness for communication, and a centralised work zone, as well as space for vibrant artworks by New Zealand artist, Flox.

Read More
Shaping Patient Experiences

Aware of the care Starship Hospital and the Day Stay Unit provided, the Chow:Hill Auckland team knew this project would shape the experiences many children and families had during their time in this facility. The team also knew it was going to be a challenging project, given the constraints of the unit’s existing footprint, and a tight timeframe.

The project began with the removal of as many solid walls as possible, opening up the 382 m² area to create a centralised work zone. Glass walls created space for staff while providing transparency to patients and their whānau, the open design aesthetic bringing light into the deep plan, making for a more welcoming and relaxing environment.  

Starship Hospital also wanted to improve the pre-operative experiences children and their whānau have of the DSU. Chow:Hill’s interior design team worked carefully to achieve this through a colourful  design aesthetic – light interior materials paired with bright colour palettes created a backdrop for the feature artwork Auckland DHB had commissioned from New Zealand artist, Flox.

Partnership for Service of Care  

The refurbishment project of the Auckland DHB Starship Children’s Hospital Day Stay Unit was made possible with funding from the Starship Foundation and the generosity of its supporters.

Starship Hospital Day Stay UnitStarship Hospital Day Stay Unit
Starship Hospital Day Stay UnitStarship Hospital Day Stay UnitStarship Hospital Day Stay Unit
Starship Hospital Day Stay Unit

Project Credits

Client

Starship Hospital Day Stay Unit

Status

In Progress

Project Type

Health

Awards

 

Lead Architect

Anner Chong

Project Team

Explore related projects